Reflectie 02

Reflectie 02

Hits: 35435

Fase 1: situatie

Ik heb onderdelen nodig voor mijn eerste grote project. Midden februari heb ik dan ook mijn sensoren besteld op aliexpress, mooi op tijd. Ik denkend dat alles mooi op tijd zal zijn.

Ondertussen is het al eind maart en zitten we al enkele dagen in ons kot. Voor sensors en interfacing krijgen we een lente vakantie opdracht. Ik begin vol goede moed aan deze opdracht. Alles werkt en ik wil beginnen met mijn project uit te testen: sensoren testen, batterijen aansluiten enz. Zodat ik makkelijk kan starten na mijn examens.

Ik heb nog niet alles. Ik bestel dus een omvormer 12v – 5v 3A zodat ik mijn batterijen kan gebruiken. Enkele dagen later merk ik dat mijn voedingsplaatje van de arduino het heeft begeven. Dus bestel ik dit nogmaals, maar hierbij bestel ik dan ook enkele connectoren zodat alles verbonden geraakt. Enkele dagen later zijn al mijn kabeltjes op dus om verder te kunnen werken koop ik nieuwe kabeltjes. Om mijn onderdelen mooi te kunnen spacen koop ik brassen spacers (zoals van je moederbord). Gisteren merkte ik dat mijn sensoren hier dus nooit op tijd zullen geraken dus deze bestel ik dan maar op een Belgische site.

In totaal heb ik dus 5 maal elektronica onderdelen gekocht. Hierbij heb ik dus ook vijf maal verzendingskosten betaald.

Ontvangst van een pakketje

Fase 2: probleemstelling

Dit is kortzichtigheid. Ik dacht niet na als ik iets bestelde of ik ook nog andere dingen nodig had, sensoren, extra electronica, spacers, kabeltjes… Dit alles heeft mij in totaal een kleine 40 euro aan verzendkosten gekost.

Ik kocht vrij impulsief, ik dacht niet verder na dan het probleem zelf. Ik keek niet verder in de toekomst of ik wachtte niet tot ik mijn aankopen kon bundelen. Op het moment zelf voelde dit goed. Ik loste mijn probleem direct op.

Fase 3: reflectie/ verbetering

Dus hoe ik mijn oplossing zie: meer dingen samen kopen, dit kost mij minder geld en zorgt voor minder werk voor anderen. Daar tegenover staat wel dat ik minder snel voort kan doen en problemen moet bedenken voordat ze er zijn. Dit heeft een naam namelijk plannen. Als ik dus beter zou plannen en een beetje verder zou kijken zou dit mij al een heleboel geld en tijd schelen.

Wat neem ik mee van deze ervaring: plan meer, zodat ik zie wat wanneer gebeurd. En koop meer dingen samen: dit is goedkoper voor mezelf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *